Huruvida du har möjlighet att erbjuda något i säkerhet för lånet är en avgörande faktor för vilken ränta banken kommer kunna erbjuda dig. En säkerhet är någon form av tillgång som banken kan beslag ta ifall låntagaren inte klarar av att betala tillbaka lånepengarna.  Ofta rör det om en fastighet eller något värdefullt objekt.

En borgensman kan också fungera som säkerhet vid lån. Denne skriver då under ett avtal med banken som säger att vederbörande kommer att ta över eventuella skulder som låntagaren inte förmår att återbetala.

Vid hus- och bilköp fyller i regel det köpta objektet motsvarande funktion. Förfaller lånet kan huset eller bilen tvångsinlösas och tillfaller då banken.

God säkerhet ger bäst räntevillkor

Generellt kan banken erbjuda betydligt bättre ränta när det finns en säkerhet med i låneavtalet. Det är också den främsta anledningen till varför bolånen har avsevärt mycket lägre räntekostnad än privatlån. När du lånar utan säkerhet anser banken att man tvingas ta en stor risk, det finns helt enkelt ingen garanti att låntagaren kommer betala tillbaka hela de lånade beloppet, därför anser man även det vara rimligt att ta ut en högre ränta.

Kategorier: Lånehjälp

Betygsätt

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sedan den 2020-09-06 har denna sida om God säkerhet för banken ger bättre ränta för dig! haft 2383 besökare.